Národní výstava

Ostrava 7. dubna 2002

Úvod (Home) Výstavy (Shows)  Chov číňani (CCD) Z médií (Press) Inzerce (Puppies)
Standardy Ke čtení Chov peruáni (Peruvians) Foto (Photo)  z Haliparku
 

Ostravská národní výstava psů se konala již třetím rokem na výstavišti Černá louka. Bylo přihlášeno 22 pufíků a 22 naháčů, což je na Ostravu velmi pěkný počet. Číňánci se skvěle prezentovali a dovolila bych si říct, že u našeho kruhu se shlukovalo nejvíce diváků. Posuzovala paní Mgr. Božena Ovesná, která přistupovala, vzhledem k chladnému počasí, k naháčkům velmi jemně a s nadhledem přehlížela jejich zimomřivý třes. Zvláště s dorostenci, jejichž třídy byly početně zastoupeny, se vyloženě mazlila. Škoda jen, že v závěrečných soutěžích se nešlo o nejlepší dorost. Ve třídě veteránů se předvedl, stále ve vynikající kondici, již osmiletý Ch. Arigao z Haliparku a titul nejlepší veterán mu zaslouženě patří. V závěrečném boji o titul BOB se do užšího výběru dostala osrstěná fenka Claire z Jasné hvězdy paní Byrtusové a nahatý pejsek paní Noskové Arden Solutre Pazzda. Jak tento boj dopadl zjistíte v následujících výsledcích:

Podrobný komentář od Jany Kvíčalové najdete na konci této stránky.

Posuzovala: Mgr. Božena Ovesná

Čínský chocholatý pes osrstěný

P-TD

Ares z Frýdeckého zámku

VN1

Sochová

P-TM

Allfy Valbre

V3

Němcová

 

Árés Candy ze Země pokladů

V

Jořenková

 

Barnabash Candy ze Země pokladů

V4

Vozníková

 

Claudio z Jasné hvězdy

V2

Kňažková

 

Hoofy Modrý květ

V1 *

Chlpíková

P-TO

Billy z Jasné hvězdy

V1, CAC

Lančová

 

Doyel Modrý květ

V2, res.CAC

Chlpíková

P-TS

Ares Pupo-Haichi

V1, CAC

Nosková

F-TD

Aggi Arlet z Frýdeckého zámku

nedostavil se

Zachníková

 

Atishoo New Ro-Da-Gu

VN1

Guziurová

 

Bianca Candy ze Země pokladů

VN2

Válek

F-TM

Amazonka Candy ze Země pokladů

VD4

Toupalová

 

Claire z Jasné hvězdy

V1, CAJC

Byrtusová

 

Conny Pupo-Haichi

V2

Daňková

 

Klea ze Zimníku

V3

Švrčková

F-Mz

Alien Lee Lásky dar

VD2

Kováčová

 

Anabuco Sarah-Valenzo

V1, CAC

Toupalová

F-TO

Alpinka z Kamilkové zahrady

V3

Vašáková

 

Binah Esfir Čin-Čin Pet

V2, res.CAC

Guziurová

 

Candy Powder od Chlpíků

V4

Daňková

 

Chimaira Charme Alexa Lachesis

V1, CAC

Šimovičová

* Pozn. Brychtová: psovi Hoofy Modrý květ pí Chlpíkové byl odebrán CAJC na základě podaného protestu. Pes překročil věkovou hranici pro účast ve třídě mladých a měl být přihlášen do třídy vyšší.

Čínský chocholatý pes bez srsti

P-TD

Anthony New Ro-Da-Gu

VN1

Začal

 

Zenek Sasquehanna

VN2

Byrtusová

P-TM

Bonzers Atomic Bobm

V1, CAJC

Cermanová

P-Mz

Abakar Hvězda Ostravy

V3

Koždoňová

 

Arnee z Alšova nábřeží

V1, CAC

Martinů

 

Henry Modrý květ

V2

Hudáková

P-TO

Bloondy z Jasné hvězdy

VD2

Pindurová

 

Genetik Alexa Lachesis

V1, CAC

Šimovičová

P-TS

Ch. Arden Solutre Pazzda

V1, CAC, BOB

Nosková

 

Frozen Hot Alexa Lachesis

nedostavil se

Šimovičová

 

Jimmi Jersey od Zlaté Samanty

V2, res.CAC

Slováčková

P-TV

Ch. Arigao z Haliparku

V1, Nejlepší veterán

Dostálek

F-TD

Baronesa Avokaduh

VN4

Vozníková

 

Besamella Avokaduh

VN1

Toupalová

 

Bianca Avokaduh

VN2

Krádlovi

 

Doris z Jasné hvězdy

VN3

Sárkányová

F-TM

China Princess od Chlpíků

V1

Chlpíková

F-Mz

Brigitte the Ray of Light

V2

Dubná

 

Camily z Jasné hvězdy

V1

Malíková

F-TO

Amanda Hvězda z Podmok

V1, CAC

Čtyroká

 

Kikiana Kitiko od Zlaté Samanty

V2

Hudáková

F-TS

Gerrya Modrý květ

nedostavila se

Nosková

Jch. Arnee z Alšova nábřeží splnil podmínky Českého junior šampiona
Ch. Amanda Hvězda z Podmok a Arees Pupo-Haichi splnili podmínky titulu Český šampion. Blahopřejeme všem.

reportáž a výsledky zapsala Magdaléna Hudáková - 8.4.2002 - Děkujeme!

NVP OSTRAVA 7. 4. 2002

7.Ostravská národní výstava všech plemen psů už po několikáté konala na výstavišti Černá louka. Cesta k výstavišti nebyla nijak dobře značená (dá se říci, že vůbec) a tak mnohým vystavovatelům mohlo dát práci se k areálu dostat. My (= pí Chlpíková a já + pejsci) jsme měli štěstí, protože před námi jel „domácí“ vystavovatel a zjevně věděl, kam jede (tzn.na tachometru měl určitě vyšší rychlost než 50km/h), takže nás až na místo dovedl. Cesta z Brna vede po dálnicích a i přes relativně špatné počasí trvala kolem 2 hodin (brzy ráno mě překvapilo 10cm sněhu na autě i všude okolo!! Přestože kousek za Brnem po něm nebylo ani stopy, chladný vítr a nižší teploty přetrvaly až do odpoledne). Kolem výstaviště něco po osmé nebyl problém zaparkovat a tak cesta i parkovaní proběhly ve znamení klidu a pohody.

Při vstupu do areálu na nás čekal veterinář, který zběžně prohlédl očkovací průkazy a my jsme mohli pokračovat pro složky s posudkovými listy do pavilonu C a pak k našemu kruhu do pavilonu G. Číňánky posuzovala paní Božena Ovesná v kruhu č. 4, který byl určen jen pro ně (při účasti 41 psů 30ti majitelů - jestli jsem dobře počítala, 21 pufíků a 20 naháčků se není asi ani čemu divit.) Pro zajímavost: na výstavu bylo dle katalogu přihlášeno 2156 psů a fen, číňánci měli čísla 1738-1781 a rozhodně nepatřili mezi málo zastoupená plemena.  Nejvíce se sešlo labradorských retrívrů 61, zlatých retrívrů 49 a rhodérských ridgebacků 47. Při příchodu do naší haly nastalo první ouha v podobě kruhu umístěného přímo za dveřmi, kde nebylo zrovna nejtepleji, protože dveře byly téměř nepřetržitě otevřené, jak návštěvníci proudili sem a tam. Další ouvej nastalo při pohledu do kruhu - přímo v dráze předvádění v kruhu byla kovová konstrukce, do které během posuzování nabouralo nemálo vystavovatelů. Mimo výše uvedené chybičky na kráse bylo v kruhu připraveno standardní prostředí pro vystavování: uprostřed na zemi kobercový pás, na umakartovém stole kvalitně přilepen lepicí páskou obdélník toho samého materiálu a posudky se psaly ručně, tzn., že odpadl stres psů z úderů do klapek psacího stroje, i když některým ani to nepomohlo k lepší náladě. Posuzování začalo s chvilkovým zpožděním a paní rozhodčí posuzovala velmi razantně, ale důkladně. Nejdříve nechala psíky oběhnout jedno kolečko a pak následovalo individuální posouzení na stole skládající se z uvedení psa do postoje, ukázání chrupu (několika činilo značné potíže jen na sebe nechat sáhnout a toto bylo asi příliš - utíkali se schovat k pánečkům s hrůzou v očích.), z kontroly pevnosti hřbetu, postavení tlapek, u psů faktu, zda-li jsou mužští každým coulem a na závěr si pejska srovnala sama, načež posouzení na stole bylo u konce. Teď ještě up and down = posouzení v pohybu, kde bylo nutností mít vesele nesený ocásek (jinak psík odcházel s poznámkou:zdrženlivý v projevu), zadání známky a hurá na dalšího adepta krásy. Jakmile skončilo individuální posouzení, psi se znovu dali do pohybu, tentokrát za účelem zadání pořadí. Paní rozhodčí postupně zadávala pořadí a když bylo rozhodování příliš složité, nechala vybrané pejsky běžet vedle sebe. V těchto okamžicích rozhodoval způsob předvedení (když se v posudku nacházela výtka majiteli, že chybí ring drezůra nebo není na dostatečné úrovni, tak i sebekrásnější pes mohl odejít s nižším pořadím, protože neuměl svoji krásu prodat!!).

Tak a teď již k posuzovaným psům. Úroveň vystavovaných jedinců byla různá. Mnoho mladých psů pěkného moderního typu, ale přesto se objevovali i zástupci spíš staršího vzhledu či hodně prodlouženého formátu a světe div se, několikrát předběhli i psy řazené k těm modernějším jen díky lepšímu předvedení, které se ale dá, při trošce námahy, dobře nacvičit. Známky byly vesměs výborné a velmi nadějné (jen 2x velmi dobrá, ať už z jakéhokoliv důvodu. Myslím,že číňánkům by prospělo o trochu přísnější posuzování ve snaze odlišit moderní typy od starších.). Jmenovitě mě zaujala, mimo Atishoo New Ro-Da-Gu, což je menší tmavší osrstěná fenka se vztyčenými oušky a veselým projevem, další chlupatá fenka Klea ze Zimníku, která byla nápadná svojí černou barvou. Za naháčky na mě udělal obrovský dojem výtečně osrstěný černý pejsek importovaný z Polska Zenek Sasquehanna, kterému se ale bohužel ten den nechtělo moc chodit a tak se musel spokojit s VN2, a holé holčičky z vrhu B Avokaduh (účastnily se 3 a byl to opravdu napínavý boj, jelikož všechny byly vynikající a opět záleželo na předvedení). Ještě musím pochválit jediného veterána předvedeného na této výstavě Ch. Arigaa z Haliparku a jeho majitele, protože byl opravdu v perfektní kondici a měl zájem se předvádět a tudíž právem získal titul nejlepší veterán a měl možnost zasáhnout do bojů o titul BOB - vítěz Ostravy. Do tohoto klání nastoupili všichni jedinci s oceněním V1 a bylo se na co dívat. Jedenkrát dokola, pak individuálně tam a zpět, postoj. Paní rozhodčí si vybírá pár psů a ostatním děkuje. Po chvíli zůstávají jen dva: hairless pes Arden Solutre Pazzda paní Noskové a mladá powderpuff fenka Claire z Jasné hvězdy paní Byrtusové, mezi nimiž se strhnul opravdový boj, kde záleželo na detailech. Několikrát tam a zpět, postoj, pak vedle sebe, znovu postoj. Nakonec zvítězil zkušenější Arden Solutre Pazzda a tím se mu otevřela dvířka do soutěže o BOG.

Před závěrečnými soutěžemi ještě proběhla v pavilonu C (museli jsme se přestěhovat, protože v pavilonu G bylo třeba přichystat slavnostní kruh) bonitace a po jejím skončení jsme se mohli opět přesunout zpět, abychom zhlédli soutěže. IX.skupinu posuzoval pan Petr Řehánek, který ten den posuzoval bostonské teriéry, brabantíky, bruselské grifonky, hovawarty, japončíky, pekinéze a pražské krysaříky. IX.skupina byla, jako již tradičně, hojně zastoupena kvalitními jedinci se spoustou známých „tváří“ a tak byla i velmi statná konkurence. Arden Solutre Pazzda se sice neprobojoval do užšího výběru, ale i tak odvedl velice dobrou práci. Skupinu nakonec vyhrál často vítězivší maltézský psík, na druhém místě shih-tzu a na třetím bišonek.Výstavní den vyhrál český strakatý pes, kterého vybrala Libuše Ubrová, jenž se utkal s překrásným komondorem z Maďarska - vítězem soboty, jenž nakonec získal i titul BIS od pana rozhodčího Josefa Němce.

Doufám, že napřesrok se do Ostravy podíváte také a stane se to i pro Vás příjemným trávením času mezi psy a jejich majiteli.

S pozdravem Jana Kvíčalová